Czy przewody gazowe w kuchni mogą być „otwarte”?

Gaz jest relatywnie niedrogim i niezwykle wygodnym źródłem ciepła. Jeśli w okolicy domu mamy dostęp do jakiejś sieci gazowej, to warto jest to wykorzystać do ogrzewania domu oraz do przygotowywania gorącej wody.

kuchenka

Autor: Gatta
Źródło: Gatta
Na tym jednak dobrze jest poprzestać i nie poszerzać jego zastosowań na kuchnię. Typowa kuchenka gazowa nie jest warta polecenia. Zdecydowanie lepsze wyjście to znana płyta indukcyjna oraz płyta ceramiczna. Już ten początkowy argument podniesiony przeciwko kuchenkom gazowym powinien być wystarczający. Musimy mieć świadomość tego, że gaz jest po prostu niebezpieczny. Media wielokrotnie nam o tym mówią informując nas o następnych ofiarach nieszczelnych instalacji. Różne osoby mogą pomyśleć, że jeżeli mamy zrezygnować z użycia kuchenek gazowych, to zapewne powinniśmy także zrezygnować z kotłów centralnego ogrzewania na gaz. Jednak różnica w instalacji i w wykorzystywaniu takich dwóch sprzętów jest niezwykle duża. Do kotłów to paliwo jest doprowadzane z zewnętrznego źródła przy pomocy niedługiego przewodu oraz po podłączeniu nikt przy tym nic nie wykonuje.
Berlin
telewizor

Autor: Samsung Electronics
Źródło: Samsung Electronics
Tymczasem do kuchenki gazowej trzeba wprowadzić gaz rurami w głąb budynku czasem nawet kilkanaście metrów.

Przejdź do serwisu oraz dowiedz się tu (https://pizzahut.pl/restaurants/1013-pizza-hut-dostawa-poznan-nowe-piatkowo), czy nasz podobny wpis jest ciekawy. Będzie nam również niesamowicie przyjemnie, jeżeli napiszesz opinię.

Ilość miejsc, w jakich mogłyby wystąpić potencjalne nieszczelności zwiększa się zatem wielokrotnie. Tyczy się to szczególnie punktów połączeń przewodów. Poza tym zgodnie z normami wszystkie kable muszą być odkryte, żeby gazownicy w każdym przypadku byli w stanie sprawdzić szczelność takich przewodów, przy czym ponieważ nie wygląda to schludnie wiele osób je obudowuje. Niebezpieczeństwo wybuchem nie jest jedyną wadą kuchenek gazowych. Każdy palnik to źródło otwartego ognia.

Po zgaszeniu długo pozostaje gorący, zatem niezwykle łatwo można by się sparzyć. Poza tym niełatwo jest oczyścić kuchenkę, szczególnie kiedy posiłki, które podczas gotowania wykipiały, przypaliły się na powierzchni kuchenki.